torsdag den 27. september 2007

Digital sort/hvid...

Her ses et af mine Fuji F30 billeder - taget på fototuren til Hanstholm i 2006.
Original billedet er i farver, men det er et af de motiver, der sagtens kan tåle en konvertering til sort/hvid. Det kræver selvfølgelig en lidt anderledes efterbehandling.
I en senere artikel vil jeg gennemgå, hvad der skal til for at opnå et flot sort/hvid udtryk.

torsdag den 13. september 2007

Et hundrede procent !?

Når man snakker om billedredigering møder man ofte udtrykket ’100% forstørrelse’. Men hvad betyder der egentligt?

Det vi ser på skærmen, når vi har valgt en 100% forstørrelse, er kun et udsnit af hele billedet. Og det hænger sammen med det antal pixels skærmen kan vise.

Hvis f.eks. man kunne få en skærm med en opløsning på 3000 pixels i bredden og 2000 pixels i højde, så ville den kunne vise et 6 megapixels billede (som jo netop er på 3000 pixels i bredden og 2000 pixels i højden) på skærmen på en gang, dvs. 100%.
I dette tænkte eksempel svarer en pixel på skærmen altså til en pixel på billedet fra kameraet. Nogle billedbehandlings programmer betegner det også som 1:1 (en til en) i stedet for 100%.

Nu er den typiske skærm størrelse jo noget mindre end 3000 x 2000 pixels. De ’største’ ligger pt. på 1600 pixels bred og 1200 pixels høj.
En almindelig benyttet skærmstørrelse hedder 1024 pixels i bredden og 768 pixels i højden, altså noget mindre end størrelsen af billedet fra kameraet.
Så hvis 6 megapixel billedet skal vises på skærmen i fuld størrelse, så er man nødt til at formindske billedet (zoome ud). I det her tilfælde til ca. 30%. Og nu svarer en pixel på skærmen pludselig til 3-4 pixels fra billedet fra kameraet.

Altså, jo flere pixels skærmen kan vise, jo mere kan du se af billedet ved 100%.

30% er ca. den størrelse de fleste billedbehandlingsprogrammer viser, når billedet åbnes. Alt andet ville da også være tåbeligt, da man jo netop er interesseret i at se hele billedet, inden man begynder at foretage nogen form for redigering.

Mange redigeringer er nemmere at fortage med hele billedet fremme på skærmen, f.eks. beskæring og justering af kontrast og farvemætning.
Men når det kommer til de mere kritiske korrektioner, som f.eks. skarphed, så er det vigtigt at billedet vises i en 100% forstørrelse, da man ellers nemt kommer til at give den for meget.
Som nævnt i den tidligere USM artiklel, så må man ikke gi’ billedet mere USM end at der IKKE opstår ’halos’ på detaljernes kanter i billedet. Og det kan man kun bedømme når billedet er forstørret til 100% (eller 1:1).